This option will reset the home page of this site. Restoring any closed widgets or categories.

Reset

Либидото и противозачатъчните хапчета 

Какво е необходимо да знаеш:

- Противозачатъчните повишават нивото на женския тестостерон (да и тя притежава такъв хормон ;-) ).

- Оралните контрацептиви подтискат производството на хормони от яйчниците.

- Някои жени установяват, че трифазните противозачатъчни имат по-слабо въздействие върху либидото от колкото монофазните.

Когато жената използва противозачатъчни, това до някъде улеснява твоя сексуален живот:

- без притеснение за презервативи
- секс без прекъсване
- усещането на кожата е по приятно
- сексът при използване на противозачатъчни винаги е по горещ.

Противозачатъчните често потискат сексуалния живот по неочаквани начини. Например, много жени, използвали противозачатъчни, забелязват намаляване на тяхното сексуално желание (либидо), понижава се тяхното изживяване и сексуално удоволствие.

Тъй като оралните контрацептиви потискат производството на хормони от яйчниците, производството на женски тестостерон е занижено при използването на противозачатъчни.

Освен това, синтетичния естроген от оралните контрацептиви увеличава производството на SHBG (sex-hormone-building globulin). Когато тестостерона се свърже с SHBG, той не може свободно да се използва от телесните клетки.


Противозачатъчните могат да увеличат нивото на SHBG от 200% до 400%, което води до драстична понижаване на нивото на тестостерона в женския организъм.

Преди се е предполагало, че всичко ще се нормализира след спирането на противозачатъчните хапчета. Но сега сме наясно, че нивото на SHBG остава доста над нормалното за женския организъм, дори две години след спирането на хапчетата.Това означа, че дори след като се спре приемането на противозачатъчни, женското сексуално желание може да не е както е било преди или да се възстанови много бавно.

Трябва ли да взема противозачатъчни?

Това не означава, че не трябва да се използват такива медикаменти, просто трябва да си наясно с последиците и да си готов да предприемеш действия при поява на нежелани ефекти, като по-ниско либидо.

Смяната на един вид противозачатъчни с друг, може отново да доведе до някои от изброените вече нежелани ефекти. Някои жени откриват, че трифазните противозачатъчни имат по – слабо въздействие върху тяхната сексуални желания от монофазните таблетки. Други жени откриват, че при тях се проявяват, независимо от вида на хапчетата, които използват.

Ако жената, с която правите секс е решила да спре противозачатъчните, не забравяй че има и други средства за предпазване от нежелана бременност. Някои нехормонални средства, например презервативи или диафрагми. Разбира се тези средства не са толкова удобни колкото хапчетата, но кое е по важно удобството или нейното удоволствие?

Разбира се, ако сте умен човек въобще не трябва да се замисляте.

Остави отговор